maandag 24 juni 2013

Vierhavenstraat

Vierhavenstraat

De Vierhavenstraat gelegen in het westelijk havengebied achter de wijk Bospolder werd via het spoorwegemplacement welke was gelegen tussen Vierhavenstraat en Hudsonstraat gescheiden van de woonwijk. De Vierhavenstraat loopt vanaf de Marconistraat tot aan de Pelgrimstraat. 

Er was destijds een luchtbrug over het spoorwegemplacement welke de wijk verbond met het havengebied deze luchtbrug gelegen op de Hudsonstraat ter hoogte van de Catherina Beersmansstraat en kwam ongeveer uit bij de Vierhavenstraat ter hoogte van het Coop pand. De luchtbrug was speciaal voor mensen woonachtig in de omliggende wijken zoals de Schippersbuurt, Bospolder en Tussendijken welke bij de diverse bedrijven in het havengebied werkten.

De luchtbrug over het spoorwegemplacement is al in de 70er jaren gesloopt en later is ook het spoorwegemplacement gesloopt omdat de havens nauwelijks werden aangedaan door schepen en veel bedrijven die er destijds zaten zijn verhuisd naar elders omdat de meeste schepen met stukgoed het gebied rond de Waalhaven en de Europoort aan deden voor het lossen en niet meer de havens rondom de Vierhavenstraat. Nadat het spoorwegemplacement was gesloopt en de grond was schoongemaakt is er sinds 2010 een na Amerikaans voorbeeld mall met winkels gekomen met een lengte van 1km. Bewoners van de wijken achter de mall klagen nu omdat als ze naar de winkels op de mall willen ze of naar het Marconiplein of anders via het Hudsonplein moeten oversteken naar de Pelgrimstraat om deze mall te kunnen bereiken. Er zijn plannen om doorgangen te maken over het terrein van het voormalige spoorwegemplacement o.a. bij de Zeilmakersstraat, Schippersstraat en Catherina Beersmansstraat zeg maar op de hoogte waar voorheen de luchtbrug was. Echter dit wordt steeds weer uitgesteld omdat er bouwtechnische problemen zijn waardoor dit niet mogelijk is.

De Vierhavenstraat nabij de kruising met de Galvanistraat met de chocolade fabriek van De Heer op de achtergrond.
De Vierhavenstraat met de fabriek van Holland Electro.
De luchtbrug over het spoorwegemplacement welke de Hudsonstraat met de Vierhavenstraat verbond en vooral van belang was voor de mensen welke bij de diverse bedrijven werkten in het havengebied.
Bouw van de luchtbrug over het spoorwegemplacement in 1916.
 Bouw van de mall in de wijk en volksmond beter bekend als het Dakterras rond 2009.
 De vierhavenstraat anno 2013 met een kilometer lange straat vol met winkels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten