maandag 24 juni 2013

Gijsinglaan

Gijsinglaan

Deze straat is gelegen achter de Schiedamseweg en loopt van de Grote Visserijstraat naar de Korfmakersstraat en bestaat heden ten dagen uit 5 flats van 7 verdiepingen welke in 1959 zijn opgeleverd en 3 tussen de flats ingebouwde laagbouw woningen zogenaamde 55+ woningen welke begin 90er jaren zijn bijgebouwd.

De Gijsinglaan is gebouwd op het puin van het vergeten bombardement uit 1943 toen een groot deel van de wijk Bospolder en Tussendijken door een verkeerd bombardement van de Engelsen welke het iets verder gelegen havengebied wilde bombarderen gooiden per vergissing de bommen op een druk bevolkte woonwijk. In deze straat woon ik sinds 1969 eerst met mijn ouders en na het vroegtijdig overlijden van me ouders ben ik zelf daar blijven wonen.

Als kind speelde ik vaak in de Gijsinglaan op wat in de volksmond de puin werd genoemd en wat nu een wijkpark is geworden en een monument is gekomen aan dit vergeten bombardement. Helaas is het zo dat het monument niet echt uit straalt dat het een oorlog monument is en het overgrote deel van de hedendaagse bewoners van de wijk niet eens weten waar dit monument voor staat omdat de overgrote deel van de huidige bewoners van buitenlandse komaf is en het naar mijn idee ook niet aan de jeugd op school wordt verteld wat hier 70 jaar geleden heeft plaats gevonden. Sterker nog ook veel Rotterdammers van buiten de wijk weten niks af van dit bombardement vandaar ook de naam het vergeten bombardement omdat er altijd wordt gesproken over het bombardement van de mei dagen van 1940 op het centrum van de stad dat weet iedereen jong en oud maar het bombardement van 1943 zijn er maar weinigen die daar iets van weten.

Deze foto van de Gijsinglaan laat het grasveld zien wat in de volksmond de puin wordt genoemd en waar nu anno 2013 een wijkpark is.


Deze foto vanaf de Gijsinglaan genomen laat de puin zien in de 70er jaren de huizen blokken nabij de puin zijn de laatste huizenblokken van de Taandersstraat en de Haringpakkersstraat welke niet zijn getroffen door het bombardement van 1943. Deze huizen blokken zijn later gesloopt om samen met de puin tot een wijkpark gemaakt te worden.


2 opmerkingen:

  1. als kind heb ik hier ook gespeeld
    er waren kolengruisvelden en een speeltuin met ome aad als beheerder
    ik had een vriendje wonen(de familie govers) in het laatste huis wat er gestaan heb tot halverwege de jaren 80

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het Vergeten bombardement is niet door Engelsen, maar door Amerikanen uitgevoerd.

    De foto van de Gijsinglaan kan nooit van de jaren '70 zijn, want er is nog geen marktplein (wat er al in 1965 o.i.d. was. Gegeven de restanten van de bebouwing van de blokken van Oud, lijkt dit zelfs eind jaren '50, begin '60.

    BeantwoordenVerwijderen